Craciun… And All That Jazz

In cei aproape cinci ani de cand am ajuns in buricul politic al Americii am auzit din cand in cand ca locuinta ambasadorului Romaniei la Washington adaposteste evenimente la care comunitatea romaneasca este invitata sa participe. Un exemplu este sarbatorirea zilei de nastere a Romaniei in fiecare intai de decembrie. Oare pe ce sa dau vina ca n-am participat la aceste evenimente? Sa spun ca primeam invitatiile prea devreme si aveam timp sa uit de ele? Sa spun ca si daca nu uitam ma lovea comoditatea (ca sa nu spun lenea, ca nu-mi place cum suna)? Ei bine, cu ocazia Craciunului am invins in lupta cu mine insumi si am vizitat al doilea teritoriu romanesc din SUA (primul ar fi ambasada).

Ambasadorul (Sorin Ducaru) l-a invitat pe un vechi prieten de-al sau (Valentin Radu) sa sustina un concert. In prima parte, i-am ascultat pe cei de la Vox Renaissance Consort care ne-au colindat intr-o atmosfera de epoca la care a contribuit costumatia personajelor si colinzile vechi de cateva sute de ani. Surprizele cele mai placute ale serii au fost colinzile romanesti. Avand in vedere efortul pe care l-au facut americanii sa invete cuvintele, n-ar fi frumos sa-i critic ca n-au reusit sa pronunte corect cateva sunete ciudate ale limbii romane. Au fost chiar foarte simpatici.

Valentin Radu m-a lasat fara cuvinte cand a interpretat la pian o melodie populara. Intre timp prin simpla trecere la imbracaminte de culoare neagra, Vox Renaissance Consort s-a metamorfozat subit in Philly Jazz. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la atmosfera de Craciun, mi se pare ca jazzul se potriveste ca nuca-n perete. Dar nefiind fundamentalist religios, am gustat la maximum unele dintre cele mai bune piese de jazz la care m-as fi putut gandi. Pe la mijloc, am fost din nou derutat de o selectie din Phantom of the Opera… Dar apoi jazzul s-a scurs pana la sfarsit, cand am fost readusi in transa de Craciun. Si ca meniul sa fie complet, aplauzele finale au starnit o scurta avalansa rock-and-roll.

In final ambasadorul i-a oferit lui Valentin Radu o medalie din partea presedintelui, intru recunoasterea meritelor artistice, luptei de popularizare a culturii romane in SUA, popularizarea culturii internationale in Romania si probabil alte chestii pe care nu le-am retinut… In acest context, Valentin Radu a considerat ca e cazul sa se bage si prin politica lumii ca sa-si exprime adeziunea la “actiunea” din Irak. Nici in cadrul unui eveniment cultural de Craciun nu ne putem lepada de harul de-a fi aplaudacii americanilor… Si daca n-ar fi altele (multe) pentru care i-am putea ridica in slavi…

Pentru ca bate Craciunul la usa, inchei cu urari de Sarbatori Fericite si un An Nou plin de bucurii si realizari pe toate planurile! Macar urarile electronice sa ajunga la timp, ca iar am tergiversat scrierea felicitarilor…

Please vote for us on Top Baby Blogs. Thank you!

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *